Headerbild

Hur funkar det

Jag är ny! Hur funkar detta?

Som ny i denna sport kan det vara som en djungel att passera innan man hittar fram till en verklighet där man står med en radio i handen och får sin bil att sväva fram på banan! Vi hoppas att med denna sida kunna ge dig lite tips inför ett beslut att börja köra.

Vad är det för bil som gäller?

Först och främst ska du fundera på vilken av de olika grenarna som verkar roligast för just dig. Detta får du en känsla för om du antingen hälsar på oss under exempelvis utomhussäsongen då flest klasser är igång eller om du googlar på nätet. Sök då efter "1:10 offroad buggy" och klicka på videolänken. På motsvarande vis kan du söka på "1:8 offroad buggy nitro", "1:10 onroad nitro", "1:8 onroad nitro", "Mini-Z" etc

Bil klasserna vi i huvudsak kör utomhus är:

1/8 Buggy: Offroad bilar i skala 1:8. Ca 50cm långa, 30cm breda, 3,5kg tunga "terräng" bilar med en metanol driven motor på ca 2-3hk. Topphastighet ca 80km/h.

 1/8 El Buggy: Offroad bilar i skala 1:8. Ca 50cm långa, 30cm breda, 3,5kg tunga "terräng" bilar med en el motor. Topphastighet ca 80km/h.

 1/8 Track: Ca 50cm långa, 30cm breda, 3,5kg tunga "Track" bilar med en metanol driven motor på ca 2-3hk. Topphastighet ca 120km/h.

men man kan även köra 1:10 EL eller Nitrotouring samt 1:5 touring 

 

När du väl kommit fram till vilken klass som lockar dig mest, så kan det vara klokt att komma förbi oss på klubben och inhämta mer djuplodande erfarenheter. Ställ massor av frågor! Kolla om du får provköra....många av våra medlemmar är väldigt hjälpsamma och välvilliga till att vägleda!

Vad ska jag köpa för märke?

Även här är det klokt att kolla med den klubb som du avser köra mest på! Det märke som är mest representerat på klubben är det märke du bör gå på, eftersom det sannolikt finns mycket erfarenheter kring just det märket. Väljer här att inte nämna några specifika märken. Men det vi kan säga är att köp inte första möjliga billiga bil på din närmaste hobbybutik. Det billigaste i längden blir om man köper kvalitetsmärken! Då finns reservdelar och en garanti på att delar finns en lång tid framöver. För bilen kommer att gå sönder förr eller senare. I början är det 15% bilköra och 75% mekande!

Köp bra märken på begagnatmarknaden! Detta är en nördsport....vilket innebär att så fort något nytt kommer (om än bara efter någon månad efter förra modellen) så finns riktigt bra och ibland kompletta bilar att köpa till bra pris! Facebook har många bra köp/sälj-forum! Leta på RC köp och sälj.

Är det en dyr sport?

Det kan vara hur dyrt som helst eller hyfsat överkomligt! Man måste inte ha alla extra delar som proffsförarna kletar på sina bilar! Det går alldeles utmärkt att bli duktig och ha kul med originalbilen! Men visst....du kommer snabbt bli sugen att köpa till de där extraprylarna i aluminium som skiner så fint på alla andras bilar :-)

Tänk på att du behöver mer än bara bilen innan du kan köra! Nedan följer en lista:

- Batterier

- Batteriladdare

- Radio för att kunna styra bilen

- Om du inte köpte en komplett bil, så behövs elektronik

- Däck

- Laddpåse (för brandsäkerhet)

- Mekmatta (för att inte kladda ner borden). Det går lika bra med en handduk!

- Verktyg

- Reservdelar (Du kommer att köra sönder! Kolla med klubben vilka reservdelar som går mest.)

Reservdelar och andra tillbehör till bilen finner du hos ett gäng välsorterade handlare. Fråga någon på klubben var de köper sina prylar ifrån.

Jag har nu skaffat mig allt detta! Vad gör jag nu?

Du bör bli medlem hos SMK Trollhättan! Då har du fullt stöd! Sök medlemskap här!

Om du avser köra ofta, så är träningskort att rekommendera. Annars kostar det en fast summa per gång du kör. Det kan dra iväg. Läs allt om trackfee och medlemskap här!

När du betalt ditt medlemskap och trackfee så gäller följande hos SMK Trollhättan:

- Skriv alltid in dig i närvarolistan innan du gör något annat och betala trackfee om du inte har träningskort. Det finns alltid en träningsvärd på plats

- Hitta en ledig plats att sätta upp dina saker på och börja duka. Mekmatta först!!

- Sätt batterier på laddning i laddpåse!!

- Kolla in hur andra kör, vilket spår de väljer mm. Fråga andra förare om tips o trix.

- Det finns alltid en träningsvärd på plats (fråga efter denne) som kan hjälpa dig med det mesta.

- När du känner dig redo, tar du din bil, radio och tävlingssinne och ställer dig i kö eller går upp på förarställningen. 

Följande gäller på banan:

- Kör i rätt riktning. Om du är ensam på banan och är osäker: Fråga!!

- Håll dig inom banmarkeringarna (så gott det går)

- Släpp förbi snabbare bilar

- Stanna aldrig mitt i spåret, utan åk åt sidan om du behöver stanna!

- Om du oavsiktligt råkat hamna mitt i spår och inte kommer därifrån säg snabbt till övriga förare att du ligger i vägen! Exempelvis "Bil på rakan!!" om du råkar ligga mitt på raksträckan. Det kommer att spara många reservdelar och sura miner om du lyckas förhindra krockar ;-)

- Om du behöver ut och vända din bil (om den ligger på taket), se till att göra detta utan att skymma sikten för andra. Kolla också var andra bilar är innan du kliver ut på banan! 

- Stå inte mitt i spår! Om du behöver plocka din bil från ett ställe som ligger eländigt till och du måste stå mitt i spår...säg till! Om en bil kör på dig så är det ditt fel och inte föraren av bilen. Det är nästintill omöjligt att se folk/bilar som står ivägen. Du kommer märka detta när du fått upp farten själv.

- Vårda ditt språkbruk på förarställningen. Vi vet att man blir frustrerad och förbannad ibland, men det är berättigar inte att lära våra yngre förare nya kreativa svordomar! Var ett föredöme! Om någon råkar köra på din bil.....shit happens!

Kom ihåg att det är fler som vill köra, så ockupera inte en plats längre än max 10 minuter! Vi rekommenderar i och för sig inte att köra mer än 6-7 minuter åt gången. Detta för att spara såväl däck som elektronik och batterilivslängd. Ge bilen en chans att vila också!

Vad gäller på banområdet?

Samma sak gäller hos oss som hemma hos den pedantiske sambon! Håll rent! Plocka undan efter dig! Var trevlig! Upptäcker du en säkerhetsrisk eller fara av något slag...handla!! Säg till banvärden om du upptäcker något konstigt.

Se till att era barn förstår att detta är en bilsport och inte ett äventyrsrum för klättring eller bus! Vi vill jättegärna ha massor av barn hos oss, men det finns en säkerhetsaspekt också. Det gör väldigt ont att få en bil som i full fart träffar smalbenet. Ni ansvarar över era egna barn samt uppmärksammar omgivningen om det finns barn som är på väg att fara illa.

Vi hoppas att denna information ska vara så pass tillräcklig att ni kan ta första steget in i värld fylld av fart, fläkt, kamratskap och spänning! Om ni fortsatt har frågor så kontakta oss i styrelsen eller ta kontakt med banvärd på plats eller snacka med någon av de gamla rävarna som kört på klubben länge (man kan se på dom att de varit där länge).

Adress

SMK Trollhättan Hedekullevägen 100 461 38 Trollhättan

Kontakt

Tel: 052013866 E-post: kansli@smktrollhattan.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in